Dreams are renewable. No matter what our age or condition.

-Qimminas-

Google+ Followers

Google+ Badge

Bagasi Kiriman Popular

Terjemah

Friday, December 3, 2010

SMK Iskandar Shah Parit Perlukan Bangunan BARUMungkin bekas pelajar SMKIS boleh melakukan sesuatu untuk membantu pihak sekolah dan PIBG mendapatkan bangunan baru untuk kegunaan dan keselesaan warga sekolah.

Berita Berkaitan:

PARIT – Seramai 800 pelajar terpaksa bergilir-gilir belajar di kantin atau makmal komputer sekolah apabila rayuan permohonan pembinaan bangunan tambahan Sekolah Menengah Kebangsaan Iskandar Shah (SMKIS) di sini, masih tidak diluluskan sejak tahun 2003.


Yang Dipertua Persatuan Ibu bapa dan guru (PIBG), Mohd Idris Ismail berkata, pelajar sentiasa bertambah setiap tahun tetapi sekolah ini tidak dapat menampung jumlah itu disebabkan kekurangan kelas.

Menurutnya, pelajar yang mengambil subjek pendidikan moral akan belajar di kantin atau di makmal kosong pada waktu pengajaran dan pembelajaran.

“Keadaan berlarutan hampir sepuluh tahun lalu, dan kami bermesyuarat dengan ahli jawatankuasa PIBG untuk meminta Kementerian Pelajaran Malaysia menyediakan peruntukan untuk sekolah ini.

“Bukan itu sahaja, bilik guru juga terlalu sempit dan sesak kerana berkongsi dengan bahagian pentadbiran serta bilik pengetua,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Mohd Idris berkata, program celik IT (teknologi maklumat) yang diperkenalkan kepada pelajar di luar bandar tidak dapat direalisasikan di sini apabila tiada kelas untuk menempatkannya.

“Makmal komputer yang dicadangkan pihak kementerian pelajaran kepada pelajar terutama di pinggir bandar ini tidak dapat dilaksanakan walaupun peruntukkan untuk pembelian komputer di sekolah ini ada.

“SMKIS merupakan sekolah Premier yang dibina 1949 dan masih ketinggalan dari segi prasarana iaitu kemudahan dewan sekolah, makmal komputer dan padang permainan,” katanya.

Katanya, cadangan bangunan tiga tingkat yang bernilai lebih RM1juta itu, akan menempatkan dewan serbaguna, surau, kelas, makmal komputer dan juga pejabat sekolah.

“Pada 2008, pihak sekolah dimaklumkan mendapat peruntukan membina bangunan tambahan menggunakan kaedah Sistem pembinaan perindustrian atau Industrialised Building Systems (IBS).

:“Pelan bangunan tambahan daripada Kementerian Pelajaran juga diluluskan Pihak Majlis Daerah Perak Tengah (MDPT) namun sehingga kini, kerja membina bangunan itu masih belum menjadi kenyataan,” katanya.

Mohd Idris berkata, PIBG mengharapkan masalah itu mendapat perhatian pelbagai pihak dalam membantu memberi suasana kondusif kepada pelajar di sekolah ini. - SH0 comments:

Related Posts with Thumbnails