Dreams are renewable. No matter what our age or condition.

-Qimminas-

Google+ Followers

Google+ Badge

Bagasi Kiriman Popular

Terjemah

Thursday, February 25, 2010

Susahnya Hendak Buat Pinjaman Bank...
Semalam, saya sempat berborak dengan kawan lama. Masing-masing bercerita tentang kehidupan, kerjaya, dan masalah politik negara. Kawan saya itu bekerja sebagai editor di sebuah syarikat penerbitan. Ketika rancak berborak, dia mengeluh. Katanya, "Susah betul nak buat pinjaman bank." Tambahnya, "Kalau kerja swasta, tambah pulak gaji tidak sebesar mana, memang payah nak buat personal loan". Saya hanya mengiyakan sahaja walaupun tidak pernah ada pengalaman membuat pinjaman peribadi di mana-mana bank.

Ada bank (bank tempatan) yang hanya menawarkan pinjaman peribadi kepada individu yang menerima gaji minimum RM3 ribu, ada juga yang menawarkan pinjaman kepada individu bergaji serendah RM2.8 ribu. Bagaimana pula dengan individu yang bergaji lebih rendah daripada jumlah itu? Namun ada juga bank yang tidak "sekejam" itu. Saya cadangkan kepada kawan saya itu supaya mencuba membuat pinjaman di sebuah bank antarabangsa yang khabarnya tidak meletakkan syarat yang begitu ketat. Hendak ke bank yang menggunakan nama "rakyat" pun agak payah jika kita bukan kakitangan awam. 

Jadi, senyap-senyap saya terfikir: "Patutlah banyak orang yang terperangkap dalam jerat ah long!" Bayangkan dalam kegawatan ekonomi (walaupun dikhabarkan ekonomi semakin pulih-retorik!) banyak syarikat swasta menawarkan gaji yang agak rendah kepada lepasan ijazah. Jangan terkejut ada lepasan universiti hanya menerima gaji serendah RM1200 sebulan. Malah ada sesetengah syarikat penerbitan (buku akademik) hanya menawarkan gaji RM1400 sebulan (memang tidak berhati perut) kepada lepasan ijazah sedangkan syarikat-syarikat tersebut sudah berdekad-dekad beroperasi dan tidak terjejas walaupun negara berhadapan dengan masalah kegawatan ekonomi. Sebab apa? Sebab buku dan bahan bacaan sudah menjadi "keperluan asasi" terkini manusia. Bagi ibu bapa (terutama di bandar dan sedar akan kepentingan ilmu) sanggup tidak membeli motosikal baru, kereta baru, baju baru, telefon baru, dll semata-mata mahu membelikan buku rujukan terbaik untuk anak-anaknya. 

Jadi bagi yang berminat mencari pekerjaan dalam bidang penerbitan (buku bukan majalah kormesial), carilah rezeki di syarikat yang benar-benar menghargai ilmu dan kelulusan anda. Bagi yang sudah berpengalaman, anda mungkin tidak menghadapi masalah untuk mendapatkan gaji yang agak tinggi. Ada orang persoal, "Biasalah, baru kerja gaji pun mestilah sikit." Saya jawab, "Kau sanggup menerima gaji yang lebih rendah daripada pengawal keselamatan sedangkan kau ada ijazah dan kelulusan yang lain?" Saya tambah: "Apalah salahnya mereka menawarkan gaji yang agak tinggi memadailah dengan kesukaran kerja dan pendapatan syarikat yang rata-ratanya hampir mencecah 100 juta setahun. Berbanding kerja editor majalah, buku, novel, editor buku akademiklah yang paling sukar." Tidak percaya? Cuba! Saya sudah hampir sepuluh tahun dalam industri ini, jadi saya tahu serba sedikit pancaroba dan cacamarba dunia penerbitan. 

Dengan gaji serendah itu, tambahan pula pihak bank menetapkan gaji minimum sebanyak RM 3 ribu untuk melayakkan individu membuat pinjaman peribadi, maka di mana lagi individu yang mempunyai masalah kewangan ingin mendapatkan "pertolongan"? Bercerita tentang gaji, saya ada terbaca iklan sebuah syarikat pembekal pengawal keselamatan yang menggajikan warga asing terutama dari Nepal. Khabarnya, pengawal keselamatan warga asing ini menerima gaji sebanyak RM1600 sebulan. Lumayan!

Perbualan kami tamat selepas masing-masing menghabiskan mi goreng dan secawan teh tarik. Biarpun menghadapi masalah, namun perbualan hampir satu jam itu memberikan sedikit harapan untuk meringankan beban yang ditanggungnya.1 comments:

Anonymous said...

Salam bro, aku pernah ada pengalaman pinjam dengan bank. Kakitangan swasta bergaji rendah memng perit nak pinjam duit. -lan

Related Posts with Thumbnails